We zitten natuurlijk nog altijd in de gigantische crisis die afgelopen jaar is veroorzaakt door Corona. Momenteel zijn alle restaurants en winkels dicht. Daarnaast is er een avondklok ingesteld. Toch is het zo dat er licht is aan het einde van de tunnel. De vaccinaties zijn begonnen en het doel is om aan het einde van dit jaar uit de crisis te zijn. Dan kan de wereld weer opengaan. Maar veel politici willen na deze crisis een betere en andere wereld dan daarvoor. De klimaatcrisis komt namelijk ook dichterbij en de urgentie voor een duurzamere wereld is hoog. Voor restauranteigenaren zal na de crisis, als ze weer open kunnen, ook de uitdaging komen om op een duurzame manier het restaurant te runnen. In dit artikel bespreken we tips om op een duurzame manier een restaurant te runnen.

Bespaar op water

Een gemiddeld restaurant gebruikt ontzettend veel kraanwater. Koks wassen hun handen, koken eten en er is natuurlijk een gigantische hoeveelheid vaat die gewassen moet worden. Een perlator is een manier om veel water te besparen. Het is een opzetstuk dat ervoor zorgt dat er lucht in de waterstraal komt. Het kost slechts een paar euro maar zal veel water en geld besparen.

Stap over op LED verlichting

Het is een bekende tip, dat het slim is om over te stappen op LED verlichting. Maar toch zijn er nog veel restaurants die gebruik maken van halogeen- en gloeilampen. LED verlichting kost misschien wat meer maar ze hebben ook een langere levensduur, gebruiken minder energie en hebben lagere vervangingskosten.

Duurzame ingrediënten

Naast water en energiegebruik is bewust omgaan met ingrediënten en gerechten ook een goede manier om het restaurant te verduurzamen. Er zijn op het gebied van vlees, groenten, en andere ingrediënten genoeg opties die duurzaam geteeld of gehouden zijn. Dit zijn misschien ingrediënten die iets meer kosten maar ook van hogere kwaliteit zijn. Een andere manier om duurzaam met ingrediënten om te gaan is door seizoen ingrediënten te gebruiken.

Afval scheiden

Het is steeds normaler om ons huiselijk afval te scheiden en natuurlijk kunnen restaurants niet achterblijven. Met een restafval container die gemaakt is om gemakkelijk afval te kunnen scheiden kunnen ook restaurants bijdragen aan verminderde milieuvervuiling.

Administratie digitaliseren

Steeds meer bedrijven gaan tegenwoordig volledig papierloos. Ook restaurants zouden dit moeten doen. Door zaken zoals de administratie te digitaliseren kun je gigantisch in het papiergebruik besparen. Een digitale administratie is dan ook goed voor het milieu en biedt daarnaast veel meer mogelijkheden dan een traditionele, papieren administratie.