Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen die hun geluk beproeven door een eigen bedrijf te beginnen. Natuurlijk is het niet alleen een kwestie van geluk of het je lukt om een succesvol eigen bedrijf te starten, maar toch heeft dit er zeker invloed op. Er zijn verschillende redenen waardoor mensen ervoor kiezen om een eigen bedrijf te beginnen. Eén van deze redenen is het feit dat de meeste mensen denken dat je als ondernemer veel meer vrijheid hebt dan wanneer je in loondienst bent. 

Meer vrijheid

Wanneer je een eigen onderneming in je bezit hebt, is er niemand die je kan vertellen wat je moet doen. Toch betekent dit niet dat je per se meer vrijheid hebt dan een vriend van je dit in loondienst is bij zijn werkgever. Dat komt vooral door het feit dat mensen die in loondienst zijn hun werk vaak niet mee naar huis nemen. Dit wil zeggen dat zij buiten werktijd om niet bezig zijn met hun taken op werk. 

Een ondernemer is vaak dagenlang aan het werk omdat er zaken zijn die simpelweg geregeld moeten worden. Hierdoor is het niet per se zo dat je als ondernemer vrijer bent dan iemand die geen onderneming heeft. Natuurlijk zijn er ondernemers die weinig werken en werknemers in dienst hebben die al het werk voor ze opknappen, maar dit is meestal niet het geval. De meeste ondernemers moeten keihard werken om hun onderneming het hoofd boven water te laten houden. 

Afhankelijkheid 

Daarnaast is het niet zo dat je als ondernemer volledig onafhankelijk bent. Er zijn voor ieder bedrijf en dus ook voor ieder persoon mensen of bedrijven van wie zij afhankelijk zijn. Het is bijvoorbeeld zo dat je als ondernemer behoefte hebt aan een zakelijke rekening. Wanneer je op zoek gaat naar de goedkoopste zakelijke rekening, kom je uiteindelijk uit bij de bank met het beste aanbod voor jou. Indien je de beste zakelijke bank hebt gevonden en hier een lening bij afsluit, ben je in een afhankelijkheidspositie door deze bank. 

Daarnaast zijn er nog veel andere situaties die bewijzen dat je ook als ondernemer nog steeds te maken hebt met anderen van wie je afhankelijk kunt worden. Zo is het bijvoorbeeld ook zo dat je afhankelijk kunt worden van klanten. Als een klant bijvoorbeeld bijna al het werk van jouw bedrijf verzorgd, kan het funest zijn als deze klant bij je weg gaat. Daarom is het van belang om je hier bewust van te zijn en je best te doen om zo min mogelijk afhankelijk te worden van anderen.