Bedrijfsafval moet je goed reguleren, anders wordt het al snel een puinhoop. Goed afvalmanagement is een vereiste als je het aangenaam wil houden. Om dat voor elkaar te krijgen kan je een rolcontainer huren. Met eentje kom je er waarschijnlijk niet, want bijna elk bedrijf produceert meerdere soorten afval. En er gaat een soort afval in een container. Als je een rolcontainer huurt, komt een afvalbedrijf niet alleen de container voor je brengen, maar die ook legen.  

Stap 1

Het eerste wat je moet weten is welke soort afval er in de rolcontainer weggegooid gaat worden. Dat kan zijn papier en karton en wat daar allemaal onder valt spreekt voor zich. Dat geldt ook voor glasafval. Organisch afval of groen afval gaat over plantaardig afval. Dit is biologisch afbreekbaar. Hierbij mag je gooien: groente, fruit, bloemen en planten. PMD wordt vaak plastic afval genoemd, maar er mag iets meer bij. PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Let op: plastic waar aluminium aan vast zit, zoals bij chipszakken, mag hier niet bij. Heb je papierafval waar gevoelige informatie op staat? Dan kan je kiezen voor archiefvernietiging. 

Stap 2

Nu je hebt bepaald wat voor soort afval je weg gaat gooien in je rolcontainer, moet je een formaat kiezen. Er zijn vier veel voorkomende opties. Dat zijn: 240 liter oftewel vier vuilniszakken, 360 liter oftewel zes vuilniszakken, 660 liter oftewel 11 vuilniszakken, en 1100 liter oftewel 19 vuilniszakken. Afhankelijk van hoeveel afval jij van deze specifieke afvalsoort produceert, kan je hier een keuze uit maken. Formaat kiezen hangt ook af van de frequentie waarmee de container wordt geleegd. 

Stap 3

Hoe vaak moet en wil je de container laten legen? Dat hangt af van het formaat en de afvalsoort. Groen afval wil je vaker laten legen dan papier, want dat gaat stinken en er komt ongedierte op af. Je kan dus voor organisch afval beter een kleine container nemen en die vaker laten legen, dan een hele grote container die maar eens per maand geleegd wordt. Dit kan je overigens wel gewoon doen met bijvoorbeeld PMD. Je kan voor het legen van de containers kiezen voor eens per vier weken, eens per twee weken, eens per week of twee keer per week. Het afvalbedrijf zal je ook een handige afvalkalender sturen waarop je precies kan zien welke container op welke dag van de maand geleegd zal worden. Hoe handig is dat!