Iedere dag beheerst het milieu het nieuws. Het houdt de gemoederen flink bezig. Door het steeds sneller veranderende klimaat en de opwarming van de aarde zijn alle alarmbellen al meerdere keren afgegaan. Is het nu allemaal zo erg of valt het eigenlijk nog best wel mee? Het klimaat is aan het veranderen, de temperatuur op aarde stijgt. Er komen steeds meer broeikasgassen in de lucht. Maar wat is het broeikaseffect eigenlijk? Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Wetenschappers zijn het erover eens dat wij als mensen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. De afgelopen eeuw is de temperatuur op de aarde met 1 graad gestegen. De komende eeuw wordt een stijging tussen de 2 en 5 graden verwacht en dat zou rampzalige gevolgen hebben. Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel. Er wordt verwacht dat de zeespiegel rond het jaar 2100 ergens tussen de 25 en 80 cm gestegen zal zijn en dat betekent dat grote stukken land onder water komen te staan als er niets veranderd.

De plastic soep

De plastic soep is een groot probleem en een grote bedreiging voor onze oceanen en alles wat daarin leeft. Elke minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen. 94% komt op de zeebodem terecht, 1% blijft ronddrijven en 5% spoelt aan. Je kan je voorstellen dat dit zeer schadelijk is. Met name voor de dieren die in de oceanen leven. Plastic afval doodt jaarlijks meer dan 100.000 zeedieren. 1 op de 3 zeeschildpadden heeft plastic ingeslikt en meer dan de helft van alle walvissen heeft plastic in de maag. Oftewel we moeten met z’n allen de mouwen opstropen en zorgen dat het tij keert voor het te laat is.

Plastic recyclen

De meeste huishoudens scheiden hun afval al. In veel steden en dorpen wordt plastic afval apart opgehaald en gerecycled. Het doel is om de plastic afvalberg te verkleinen en daarmee het milieu te sparen. De plastic doosjes en plastic zakjes die je dagelijks gebruikt zullen waarschijnlijk ook gerecycled zijn. Het belang van het scheiden van afval is bij de meeste particulieren wel een gewoonte geworden. Ook bedrijven doen steeds meer om het milieu te sparen. Van het scheiden van afval tot het verminderen van de C02 uitstoot. Als alle landen meewerken met het nemen van maatregelen dan is het misschien nog niet te laat om een kentering te realiseren.